קובץ > שמירה בשם…

שלום חברים,

אני כבר כמה וכמה שבועות חולם על מיזם חדש, שבו ירוכזו כתבות בנושא תוכנה חופשית. מגזין טכנולוגי, בדומה לפורוניקס, סלאשדוט וחבריהם, אלא שהוא יהיה בעברית ויפנה לקהל יעד ישראלי.

המטרה העיקרית שלי הייתה (ולמעשה עודנה) לפתח את תרבות השימשו בתכנה החופשית בקרב המשתמש הישראלי הממוצע, מתוך מחשבה שככל שיהיה יותר חומר בנושא, בעברית, כך זה יפנה לקהל יעד ישראלי רחב יותר.
מעבר לכך, ישנם לא מעט אנשים שתומכים בתכנה חופשית וקוד פתוח, אך השליטה שלהם באנגלית “לא מדהימה”. אני חושב שחשוב שלאנשים אלה תהיה נקודה שבה הם יוכלו להתעדכן.

במהלך השבועות האחרונים הצלחתי לגייס צוות של 11 כתבים כולל אותי, שבינתיים רובם מראים רצינות וכבר התחילו לכתוב כתבות, שחלקן כבר פורסמו וחלקן עוד יתפרסמו בימים הקרובים. בין הכתבים ישנם כמה שכבר היום מוכרים ב־”עולם התכנה החופשית”: אלעד אלפסה, ירון שהרבני, אביתר פרקר, דורון ריינר, עמיעד בראלי ורבים וטובים אחרים (טוב, לא רבים כ”כ).

אני מזמין את כולם להיכנס, להתרשם, להירשם (ל־RSS) ובעיקר להגיב ולהעביר לחברים 🙂
“הקובץ” – מקבץ חדשות חופשיות בעברית: http://kovetz.co.il

שבוע טוב,
דור.

עוזב את הכיסא

שלום לכולם,

זה כחצי שנה שאני איש הקשר של אובונטו ישראל, או אולי עכשיו מותר לי להגיד, שהתפקיד שלי היה הרבה מעבר לאיש קשר, והמונח הנכון הוא LoCo Leader.

אני חושב שהצלחתי להביא לשינוי רציני בקהילה ובגישת הקהילה, למדנו לחסוך בעלויות ולקדם את הקהילה בארועים שונים, התחלנו להיפגש על בסיס חודשי, לעדכן את הקהילה בדברים האחרונים שנעשו  ולהחליט החלטות ביחד, בצורה דמוקרטית ושוויונית – כראוי לקהילה שפועלת על דעת עצמה ופועלת מטעמה.

אבל בחודשיים האחרונים התחלתי להרגיש עומס, לא עקב התפקיד (שהולך וגדל עם הזמן) אלא עקב לימודים. האמת היא, שמה שהתחיל לגרום לי לחשוב על פרישה, הוא עצם העובדה שאני מרגיש שחוק. לא מבחינת הקהילה, יש לנו קהילה מדהימה ואני שמח לראות את הרעיונות השונים וחילוקי הדעות, אלא דווקא מתוך עצמי. כשנכנסתי לתפקיד הרגשתי שיש לי הרבה מה לתרום ולתת לקהילה, הגעתי שופע רעיונות, דעות ומחשבות, ושוב, היה לי מה לתרום. אבל היום אני מרגיש שהרעיונות שלי הולכים ופוחתים והתפקיד שלי נהיה בעיקר מנהלתי, דבר שקיוויתי שלא להגיע אליו, אני לא רוצה למצוא את עצמי עומד ללא מעש חודשים פרט לשמירה על הכבוד והססטוס שלי, זה לא מכבודי.

כך הגעתי למסקנה שהגיע הזמן להכניס דם חדש למערכת, צריך מישהו עם ראש שונה משלי, מישהו שיוכל לבוא עם רעיונות ודעות ומחשבות, ליצור וליזום ובעיקר לתת לקהילה דחיפה שאני כבר לא מצליח לתת, או לא חזק מספיק בכל אופן.

העלתי את העניין לדיון בפגישה האחרונה, הסברתי את המצב וביקשתי למצוא לי יורש. מי שנבחר ברוב מוחלט הוא אביב (Serfus). אני חייב לציין שאכן בחירה נאה, לדעתי הוא יתרום רבות לקהילה ויש למה לצפות. כבר התחלתי לדבר אתו ובהחלט נראה שיש לבחור מה להציע.

אז אני רוצה לאחל לאביב את כל ההצלחה שבעולם, שיצליח יותר ממני ויביא את הקהילה הכי רחוק שאפשר 🙂

דור.

אוטוטו גופן אובונטו בעברית

שלום חברים,

אני יודע שכמה מכם (גיבורים!) מתעניינים בנושא, וחשבתי שאולי זה יעניין עוד אנשים.

היום קיבלתי לתיבת הדואר שלי מכתב עם הלינק הבא. למי שאין כוח להכנס, מדובר בעובדה שהגופן של אובונטו בקרוב יקבל תמיכה פורמלית בעברית וערבית, הרבה מאוד בזכות הרעש שהקהילה הישראלית עשתה (כבוד לתום!).

תוכלו לצפות בתצוגה מקדימה לפונט כאן (פורמט PDF).

מחכה בקוצר רוח לראות את אובונטו עם הפונט הזה 🙂

דור.

הזמנת תקליטורים מאובונטו ישראל

שלום חברים,

ראשית אני מתנצל בפני כל הקוראים החביבים שהתעניינו לשלומי והופתעו שלא עדכנתי זמן רב.

זה זמן מה שאני עומל על טופס הזמנת תקליטורים כחלק אינטגרלי מהאתר של אובונטו ישראל, במקום שישלחו לי מכתב בדוא”ל בכל פעם. אחרי חצי שנה שמיזם שליחת התקליטורים באוויר הגעתי למסקנה שאילו היה טופס באתר, כמות ההזמנות הייתה גבוהה פי כמה וכמה, ולו מפאת בעיית הביישנות (ולמה אנשים מתביישים לשלוח לי מייל? ולמה הספאמרים לא?).

כך או כך, לא היה לי יותר מדי זמן לעדכן על זה בזמן הבנייה, לכן אסכם כאן את השאלות והתשובות שעומדות מאחורי הטופס, ומהלך הבנייה עצמו.

למה כן?
התפקיד העיקרי של אובונטו ישראל, לפני הכל, הוא להפיץ את אובונטו (ואם אפשר את התכנה החופשית כולה) בישראל, לכל האוכלוסיות, השפות, הגוונים, גדולי הכיס וקטני הכיס כאחד. רעיון שליחת התקליטורים מאפשר לנו לגשת אל כל האוכלוסיות הללו תוך גישת “רק תזמין”, שמזמינה אנשים רבים אל חיקנו בחודשים האחרונים. הטופס יתן אפשרות לקבל תקליטור גם לאלו שמתקשים יותר להתנסח, גם לאלו שחוששים לשלוח מכתב לאדם שאינם מכירים וכו’, תוך מתן אפשרות מצידנו לפקח על העניינים ולתת הרשאת צפייה לאנשים חדשים בעתיד, בכך אני מתכנן שלושה צעדים קדימה, ומוודא שקודם־כל לא אמשיך לקבל מכתבים עוד חמש שנים של “עדיין יש דיסקים?” גם אחרי שאגמור את הקדנציה שלי פעמיים. דבר שני שנפתר בכך הוא שמקבל הדיסק לא יודע מי המטפל בשליחת הדיסקים ונותן לנו המחלקים סוג של חסינות מפני קרציות, ויש כאלו. דבר שלישי הוא היכולת לעקוב אחרי הזמנת התקליטורים ולנתח את הנתונים בהמשך, כמו גם לתת למשתמש אפשרות לדעת מה מצב ההזמנה ומתי התקליטור נשלח (וגם לנו כמובן, אם נצטרך לדעת).

למה לא?
כמובן שלכל שושנה יש קוצים, ועלו בעיות לוגיות בטופס. הבעיה העיקרית היא, שלצערי כל שליחה עולה לנו כסף. למעשה כל שליחה עולה לנו נכון להיום 2.2 ₪, כאשר אני מכליל את מחיר המעטפה ומחיר הבוּל.
שליחת התקליטורים בחינם הנו עיקרון חשוב שאני אישית לא מתכוון לוותר עליו. מעבר לכך, גם אילו הייתי רוצה לוותר עליו ולשלוח תקליטורים בתשלום, היה מדובר בלוגיסטיקה כזו שאני לא מעוניין ליצור לעצמי כרגע.
הבעיה הנוצרת מהטופס, היא “חוסר האישיות”, כלומר שמרגע שהכל “אוטומטי” (לפחות מבחינת המזמין), הוא רואה את העניין באופן פחות אישי ופחות מייחס חשיבות לכל עניין התרומה. כלומר שמעתה יש סיכוי גדול (שכבר התחיל להוכיח את עצמו) שנקבל כמות גדולה בהרבה של הזמנות, ולעומת זאת לא נקבל תרומות בחזרה כמעט כלל.

אז מה עושים?
קודם־כל, דבר ראשון שעשיתי זה ליצור עמוד שיוצג לאחר כל ההזמנה, המסבירה את חשיבות התרומות למזמין ומדגישה כמה פשוט לתרום. לצערי אני מניח שמעט מאוד אנשים אכן יקראו את העמוד הנ”ל, ולכן עשיתי שלאחר ההזמנה, המזמין מקבל מכתב דומה עם פנייה אישית אליו לדוא”ל (גם כאישור לכך שההזמנה אכן התקבלה).

אך לדעתי הנושא לא יפתור את העניין, לפחות לא לאורך זמן רב, ולכן ניסיתי לחשוב על דרכים נוספות להשיג תרומות.
מהניסיון שלי, הדוכנים שלנו באירועים השונים מספקים מקור רציני מאוד לתרומות (וזו הזדמנות מצוינת להודות לנדב ויניק שבלעדיו הדוכנים שלנו לא היה נראים אותו הדבר) והכנסה מדהימה לקהילה במינימום הוצאות, כמובן תוך יצירת פרסום לאובונטו, כלומר רווח כפול (!!).

הבעיה היא שמבירורים שעשינו לא מצאנו הרבה אירועים גדולים בעתיד הקרוב. אנחנו מחפשים אירועים, לווא דווקא שקשורים במחשבים, ובעיקר אירועים שאינם קשורים ללינוקס או תוכנה חופשית שהם קהל יעד שכבר מכיר את אובונטו. אם מישהו שמע על אירוע כזה שעתיד להתרחש בקרוב, אנא שתפו אותנו!! תודה 🙂

קצת על הפאן הטכני
כמובן שהטופס היה צריך להיבנות בדרופל, כדי להיות חלק אינטגרלי מהאתר. ישבתי לא מעט זמן כדי למצוא מודול טוב לשליחת טפסים עם התמנשקות לדוא”ל. בסופו של דבר, אחרי שעברתי על כל האפשרויות, החלטתי “להביא אותה בהפוכה” וליצור טופס הזמנה שהוא למעשה טופס יצירת תוכן. כלומר שבכל פעם שאדם מזמין תקליטור הוא למעשה יוצר תוכן “הזמנת תקליטור”. כך אנחנו יכולים מאוחר יותר ליצור סטטיסטיקות לפי הנתונים השונים, לסדר את ההזמנות בטבלות עם Views וכו’.
את השדות השונים בטופס יצרתי באמצעות CCK, ואת כל עניין שליחת המיילים ביצעתי באמצעות Rules, שהוא למעשה אולי המודול הכי יעיל שנתקלתי בו עד כה בדרופל 🙂

הבעיה העיקרית שבה נתקלתי היא שלא הצלחתי להוסיף תוכן לטופס עצמו שהוא רק טקסט, עם הסברים וכד’ אך מצאתי את העניין לא קריטי במיוחד וניתן להבלגה.

כמובן שאם למישהו יש הצעות לשיפור והערות, אני כולי אוזן (או כל חוש שמיעה אחר) ואני תמיד שמח לקבל חוות דעת.

את טופס הזמנת התקליטורים המדובר לעיל תוכלו למצוא כאן. את עמוד התרומות בחסות עמותת המקור תוכלו למצוא כאן.

לסבר את האוזן: הטופס באוויר כבר שלושה ימים וקיבלנו דרכו כבר 11 הזמנות, בינן גם הזמנה מחנות מחשבים! למען ההשוואה, עד כה קיבלנו 10 הזמנות בטווח זמן שבין שבוע לחודש ימים (לא שזה מעט, אבל יחי ההבדל!).

להזכירכם (!): ביום חמישי הקרוב תערך פגישה בצ’אט אובונטו ישראל בשעה 19:00. אתם מוזמנים לקחת חלק!

דור 🙂